Jonge vrouwen laten van zich horen in Speak Up
Wat als je jouw stem kunt laten horen op een manier die bij jou past? In het project Speak Up deden jonge vrouwen in Zoetermeer precies dat. Via dans, beeld, woord of geluid vertelden zij hun verhaal in een 'ketting' van video's met een indrukwekkend resultaat.
Op woensdagavond 25 juni keken we samen met de deelnemers, hun familie en vrienden, kunstenaars en gemeente naar de première. Met deze video’s maken de vrouwen moeilijke thema’s, gevoelens en gebeurtenissen op een inspirerende manier bespreekbaar.
Waarom Speak Up?
Nieuwsberichten over de mentale gezondheid van jongeren – en dan met name jonge vrouwen – raakten ons. Bijna driekwart heeft negatieve gedachten over haar uiterlijk, en de helft kampt met emotionele problemen.
We deden een oproep aan jonge vrouwen in Zoetermeer om mee te doen. En dit is wat er gebeurde: moedige jonge vrouwen kwamen opdagen. Met hun ervaringen, pijn en strijd. Maar ook met kracht, gedrevenheid, talent en de behoefte om echt gezien te worden én een verschil te maken.
Niet als slachtoffer, maar als maker
Kunst werd hun veilige vorm van expressie. Op hun manier, in hun tempo. Niet als slachtoffer, maar als maker via dans, woord en beeld.

Eén van die krachtige jonge vrouwen is Daantje van der Salm (16). Ze hoorde over het project tijdens Vrouwendag in het Stadstheater, raakte geïnspireerd door de video die daar werd getoond, en wist: “Dit wil ik ook.”
Daantje maakte een korte film die terugblikt op een heftige periode in haar leven, waarin zij werd gepest, zich eenzaam voelde en waarin zij zag dat veel meiden meeliepen in plaats van elkaar te steunen.
"Ik vind dat vrouwen elkaar moeten supporten, dit gebeurt te vaak. Je moet het met elkaar doen en niet alleen", vertelt ze. In Daantjes video laat twee perspectieven zien: hoe het in de realiteit was, maar ook hoe het had kunnen zijn. Hoe het volgens haar had moeten gaan.
Herbeleven
Daantje speelde zichzelf, de andere rollen speelden vriendinnen van haar. De opnamedag is haar bijgebleven: "Het was voor mij een moment waarop ik het allemaal herbeleefde, maar dit keer op een fijne manier, met fijne mensen die ook mijn verhaal wilden vertellen."
Het gezamenlijk bekijken van de video’s met en van de andere deelnemers maakte diepe indruk. “Ik voelde me echt gezien en gehoord,” zegt Daantje. De impact reikte verder dan een hulpverleningstraject. “Praten hielp, maar dit was mijn eigen manier. En de verbinding met de groep raakte me meer dan gesprekken met een psycholoog.”
Kracht & kwetsbaarheid
Wat ons raakte, was hoe kwetsbaarheid en kracht zo dicht bij elkaar liggen. Elk verhaal was uniek en tegelijk herkenbaar: achter elk gezicht schuilt een zoektocht naar wie je bent en de wens om gehoord te worden. Juist wanneer je worstelt.
Niet alleen om terug te blikken, maar ook om vooruit te kijken en iets door te geven. De Speak Up-video’s maken inmiddels deel uit van een programma voor scholen en meidengroepen. In kleine, veilige setting wordt er naar de verhalen gekeken, gevolgd door een verdiepend nagesprek.
Meer weten of het programma inzetten? Mail naar: info@wijck-zoetermeer.nl
Speak Up werd mede mogelijk gemaakt door Gemeente Zoetermeer en is een samenwerking tussen Theaterhart en Wijck.
Foto's gemaakt door Marco Zwinkels