Bijeenkomst ‘De Kracht van Kunst en Cultuur’

Op donderdag 19 januari organiseerde Wijck, in samenwerking met Zoetermeer tegen Eenzaamheid, een bijeenkomst over de kracht van kunst en cultuur bij eenzaamheid. Bij deze bijeenkomst waren 30 deelnemers aanwezig, een mooie samenstelling van mensen uit maatschappelijke organisaties en kunst- en cultuurmakers. Door de sectoren zorg & welzijn en kunst & cultuur met elkaar te verbinden kunnen mooie projecten en activiteiten ontstaan die bijdragen aan zingeving en mentaal welbevinden van deelnemers. Hiermee worden gevoelens van eenzaamheid verminderd en wordt kunst en cultuur ingezet als middel voor verbinding; met jezelf en met elkaar.

Kennismaking
De bijeenkomst startte met een creatieve kennismaking. Aan de hand van een zelf gekozen voorwerp vertelden deelnemers in een minuut iets over zichzelf en over welke relatie ze hadden met het thema eenzaamheid. Wethouders Ingeborg ter Laak (zorg & welzijn) en Wim Blansjaar (kunst & cultuur) waren aanwezig bij dit deel van de bijeenkomst en deelden behalve hun persoonlijke verhaal ook iets over het belang van het samenwerken van sectoren om eenzaamheid te verminderen en hun ambities in dit kader. Dat de inzet van kunst en cultuur als middel een belangrijk en krachtig middel is werd door beiden benadrukt.

Presentaties Wijck en LKCA
Vervolgens vertelde Marije Arnouts van Wijck over de achtergrond van Wijck, de ondersteuningsmogelijkheden, projecten die eerder hebben plaatsgevonden en de ambities voor de toekomst. Daarna gaf Finn Minke van het LKCA een presentatie over onder andere de relatie tussen kunst en gezondheid. Ze liet een aantal landelijke voorbeelden zien van succesvolle projecten en gaf tips over hoe integraal samen te werken rondom het thema eenzaamheid.

Workshops
Na een korte pauze waren er twee korte workshops, begeleid door Sandra Schouten van Het Huis van Proeven. Er werden in stilte samengestelde gedichten gemaakt over eenzaamheid die vervolgens werden voorgedragen aan elkaar, dit was een krachtige en ontroerende oefening. Daarna gingen mensen uiteen in kleine groepjes en werd met een blinddoek op gepraat over wat er nodig is om je kwetsbaar op te stellen in gesprek met een ander. Dit was een bijzondere en ook wel confronterende opdracht waarbij je kon ervaren hoe het is om je in het donker te begeven, op andere manieren contact te maken met de ander èn jezelf en hoe te communiceren via andere zintuigen.

Beide oefeningen werden nabesproken waarna er ruimte was voor vragen en opmerkingen. Wat naar voren kwam is het belang van elkaar weten te vinden, op de hoogte te zijn van elkaars activiteiten en open te staan voor nieuwe vormen van samenwerking. Er werd ook gesproken over financieringsmogelijkheden en hoe activiteiten te borgen zodat het niet alleen bij projecten blijft.

Inspiratiekoekjes
Sandra Schouten sloot de bijeenkomst af met het uitdelen van Inspiratiekoekjes; zelfgebakken koekjes met liefde bevorderende kruiden in de vorm van een puzzelstukje en met het woord Inspiratie erop. Om samen in liefdevolle verbinding de puzzel te gaan leggen. Met een drankje en hapje in de lounge van CKC & partners werd hiervoor tot slot een eerste aanzet gedaan.

Neem deel aan de themagroep
Genoeg om over door te denken en praten dus! Dat kan in de nieuwe themagroep Kunst & Cultuur binnen de Community tegen Eenzaamheid die met deze bijeenkomst officieel gestart is. Wil je deelnemen aan deze themagroep?

Meld je dan aan door te mailen naar marije@wijck-zoetermeer.nl: je ontvangt dan een uitnodiging voor de volgende bijeenkomst.