over ons

Wijck is een samenwerkingsplatform. Hier komen de wijkbewoners, het sociaal domein en de culturele instellingen van Zoetermeer samen, om samen cultuur te maken en kunst en cultuur toegankelijk te maken voor alle Zoetermeerders.

Samen creëren we activiteiten waarin ontmoeten, plezier en kunst & cultuur (mee)maken centraal staan. Dat kan van alles zijn en wordt bepaald door wat wijkbewoners graag willen en nodig hebben. Hier spelen de wijkbewoners een hele centrale rol in, maar ook sociale en wijkorganisaties weten wat er speelt in de wijk en hoe cultuur daar een positieve bijdrage kan leveren.

Wijck brengt het samen, helpt aan de ene kant bewoners en wijkpartners zich nog fijner te voelen in de wijk en aan de andere kant de culturele organisaties om ook daadwerkelijk van betekenis te kunnen zijn voor zo veel mogelijk Zoetermeerders.

Wijck is samen cultuur maken.

Hoe het begon

Wijck is geïnitieerd door CKC & partners. Dit betekent dat CKC & partners cultuur naar de wijk brengt door samenwerkingsplatform Wijck te ondersteunen. In 2020 startte Wijck als Zoetermeer is thuis, te midden van de eerste lockdown vanwege corona. Zoetermeer is thuis was een online platform waarop Zoetermeerders elkaar vonden, terwijl zij gedwongen thuis zaten en waar zij toonden wat voor hen ’thuisgevoel’ was. Je thuis voelen in de wijk waar je woont, was een volgende stap die uiteindelijk de opmaat was naar het ontwikkelen van samenwerkingsplatform Wijck, dat als onafhankelijk initiatief opereert in de stad.

Hoe het nu gaat

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur je helpen om je nog meer thuis te voelen in je wijk. Zoetermeer bestaat uit 11 wijken, die elk een eigen cultuur en eigen uitdagingen kennen. Daarom verbindt Wijck culturele partijen, wijkbewoners en het sociaal domein om samen culturele ontmoetingen te realiseren, met als doel het thuisgevoel, het plezier van het wonen in je wijk, te verhogen.

Team Wijck

Marije Arnouts

Projectleider

Nikki van Driel

Projectleider

Gaby van Deutekom

Cultureel werker – Seghwaert