Het geluid van de Vrouwenhuiswaard

Titel: Het geluid van de Vrouwenhuiswaard
Wijk: Meerzicht
Datum: oktober t/m december 2021
Op initiatief van: Gemeente Zoetermeer
In samenwerking met: De Goede Woning, Circus Andersom, Laurens de Groot, Middin
Financiering: Wijck en Gemeente Zoetermeer


Het project

De Vrouwenhuiswaard in Meerzicht is een diverse plek waar wijkbewoners samen leven. Onderzoek wijst uit dat de bewoners een verschil in normen, waarden en gedrag opmerken in hun buurt. Dit leidt tot gevoel van onbegrip en onveiligheid.

Om de bewoners meer met elkaar in verbinding te brengen en de saamhorigheid in de buurt te verbeteren, is Wijck een culturele interventie gestart. Hierbij stond ‘het geluid van de Vrouwenhuiswaard’ centraal.

Met het fictieve bedrijf ‘Van de Toon’ is Circus Andersom op zoek gegaan naar de positieve geluiden van de Vrouwenhuiswaard. Ze hebben lievelingsgeluiden van bewoners ‘gevangen’, geluiden dat een huis of de straat kenmerkt, maar ook muziek. In gesprek met de bewoners kwamen hele mooie verhalen naar boven. Er zijn zelfs gedichten gemaakt gebaseerd op de geluiden uit de buurt.

De verzamelde verhalen en geluiden zijn door verhalenverteller Laurens de Groot vertaald naar één verhaal in een ludiek (ge)hoorspel: ‘Vrouwenhuiswaard Het Gehoorspel; De man met de leren jas’.

Vanwege de nog geldende coronamaatregelen, kon de geplande lancering hiervan niet doorgaan. In plaats daarvan heeft Middin voor alle 180 bewoners een verrassingsbox gevuld met wat lekkers en de uitnodiging met een link om het (ge)hoorspel alsnog gezamenlijk, maar vanuit eigen huis, te beluisteren:

https://vimeo.com/658116642

Meer informatie? yolanda@wijck-zoetermeer.nl