Kunst-Post

Titel: Kunst-Post
Datum: mei – augustus 2021
Op initiatief van: Palet Welzijn
In samenwerking met: Franx, InZet/Palet Welzijn, CKC & partners
Financiering: Lang Leve Kunst Fonds, Palet Welzijn, Wijck


Het project

Bezig zijn met kunst en cultuur draagt bij aan het ontwikkelen en vergroten van creativiteit en verbeeldingskracht. Vaardigheden die in moeilijke tijden een groot verschil kunnen maken en waarop juist in de Corona periode zo’n groot beroep werd gedaan.

Palet welzijn benaderde Wijck en gaf aan dat er vanwege de beperkingen minder verbinding was onder ouderen en dat hierdoor eenzaamheid en de behoefte aan zingeving vergroot was.

Samen ontwikkelden we Kunst-Post; een project waarbij 30 zelfstandig wonende ouderen uit Oosterheem, Seghwaert en Meerzicht zes keer (in twaalf weken tijd) een creatieve opdracht aan huis kregen. Voorafgaand aan het project is de behoefte aan activiteiten gepeild bij ouderen door de sociaal makelaars. Ouderen hebben zich vervolgens zelf aangemeld voor het project.

De opdrachten werden ontwikkeld door meerdere kunstenaars en werden met verschillende opties aangeboden; van makkelijk tot uitdagend, van beeldhouwen tot handwerken. Elke opdracht bestond uit een ander kunstdiscipline om zo deelnemers te inspireren en prikkelen. De opdrachten werden aan huis afgeleverd door vrijwilligers die meteen een praatje met mensen maakten. De kunstenaars zorgden mede voor de (online) begeleiding van deelnemers via een besloten Facebookgroep.

Het project is afgesloten met een feestelijke expositie waarbij alle ouderen samen kwamen om naar elkaars kunstwerken (117 stuks) te kijken. Een zeer ruime meerderheid van de deelnemers gaf aan dat de activiteiten hebben bijgedragen aan een meer zinvolle dagbesteding en een groter geluksgevoel.

Meer informatie? marije@wijck-zoetermeer.nl