Zoetermeer is thuis wordt Wijck

Dag, Zoetermeer is thuis. We nemen afscheid van deze naam. Zoetermeer is thuis startte in het midden van de eerste lockdown in 2020 als kunstproject. Zoetermeer zat daadwerkelijk thuis en met online kunst brachten we Zoetermeerders bij elkaar. Na dit project is Zoetermeer is thuis doorgegaan als platform om andere en vervolgactiviteiten op het gebied van cultuur in de wijken van Zoetermeer over het voetlicht te brengen. Een drempel om deel te nemen aan kunst en cultuur is afstand. Cultuur moet daarom veel dichter naar de Zoetermeerders komen, en niet op een centrale plek in de stad blijven. We willen namelijk dat iedereen kunst en cultuur kan meemaken en meebeleven. Dit noemen we cultuurparticipatie. Cultuurparticipatie gaat verder als onafhankelijk samenwerkingsplatform. Cultuur in de wijk is namelijk niet nieuw, en niet alleen CKC & partners is daarmee bezig. Samen kom je verder en de samenwerkingen tussen culturele partijen in de stad, wijk- en sociale partners en wijkbewoners brengen we nu onder in een stadsbreed initiatief: Wijck.

Samen creƫren we activiteiten waarin ontmoeten, plezier en kunst & cultuur (mee)maken centraal staan. Dat kan van alles zijn en wordt bepaald door wat wijkbewoners graag willen en nodig hebben. Hier spelen de wijkbewoners een hele centrale rol in, maar ook sociale en wijkorganisaties weten wat er speelt in de wijk en hoe cultuur daar een positieve bijdrage kan leveren. Wijck brengt het samen, helpt aan de ene kant bewoners en wijkpartners zich nog fijner te voelen in de wijk en aan de andere kant de culturele organisaties om ook daadwerkelijk van betekenis te kunnen zijn voor zo veel mogelijk Zoetermeerders.

Wijck is samen cultuur maken. Cultuur midden in de wijk. Wij geloven dat kunst en cultuur bijdragen aan je geluksgevoel, je woonplezier en de verbinding in de wijk. Door samen bezig te zijn met het maken van bijvoorbeeld kunst, muziek of theater ontstaat er iets nieuws en ben je met elkaar verbonden. Een culturele ontmoeting. Elke wijk heeft haar eigen identiteit, wijkbewoners kennen die als geen ander. Daarom willen we vanuit de vraag werken. Dat houdt in dat de vorm van de culturele ontmoetingen vanuit de behoefte van de wijkbewoners komt. Je ziet van ons dan ook in deze fase dat we vooral cultuur komen brengen. Een goed voorbeeld daarvan zijn de workshops voor kinderen op straat. Zo leren we jullie alvast een beetje kennen.