Voorstelling ALLEEN op locaties in Zoetermeer

Laurens de Groot (man met koffer) heeft een korte, beeldende voorstelling gemaakt, in het kader van de CultuurZomer. In september brachten Wijck en Laurens samen de voorstelling naar de wijken.

De voorstelling wordt gespeeld op een centrale plek in een aantal wijken van Zoetermeer. Hiermee wilde Man met Koffer theater terugbrengen naar de wijken en theaterbezoek zo laagdrempelig mogelijk maken. De voorstelling is door het beeldende karakter ook goed te volgen voor mensen voor wie Nederlands de tweede (of derde) taal is. Hiermee wordt theater ook toegankelijk voor mensen die hier niet zo vaak mee in aanraking komen.
Wijck heeft in de samenwerking ondersteund met het vinden van geschikte locaties en leggen van contacten.

Het verhaal

Een man wil gewoon heel even alleen zijn. De ratrace achter zich laten. Even geen mensen om zich heen, even geen mondkapjes en maatregelen. Geen gedoe. Terug naar de natuur! Genieten van de rust en de stilte. Telefoon uit. Kampvuurtje maken. De oermens terug vinden. Overleven!
Maar zijn poging strandt in goede wil. Niet alleen zorgt de natuur zelf voor onverwachte verassingen, stekende parasieten en hoosbuien, de komst van de man blijft ook niet onopgemerkt bij de lokale bewoners en voordat hij het doorheeft is het bij zijn tentje bijna nog drukker dan thuis. Overleeft hij de chaos of overwint de chaos hem?

“Alleen” was een komische en beeldende voorstelling, met weinig tekst, maar veel visuele grappen en kwinkslagen. Interactie tussen de acteur en het beeld, maar ook beelden en visuele vondsten gebruiken om daarmee werkelijkheid en fictie te laten versmelten is een belangrijk onderdeel van de voorstelling.
In het toneelbeeld van de voorstelling staat een grote tent centraal als de plek waar de hoofdpersoon zich heeft teruggetrokken. Maar de tent dient tevens als canvas voor de films, lichtwerk en animaties, waardoor spel en animatie versmelten.