Creatieve workshops in de klas tijdens ‘De week van het geld’  

Gemeente Zoetermeer, afdeling preventie schuldhulpverlening, heeft Wijck gevraagd om onderdeel te zijn van een preventieve aanpak rondom geldzorgen/financiële problematiek in Oosterheem. Het doel hierbij is om door middel van kunst en cultuur op een interactieve manier de bewustwording op omgaan met geld te vergroten en een goede associatie met geld te bevorderen.  

In brainstormsessies met verschillende organisaties uit de wijk zijn ideeën uitgewisseld en de mogelijkheden besproken voor de uitvoering van activiteiten. Uiteindelijk is ervoor gekozen om voor de groepen 6 van drie scholen in de Week van het Geld workshops te organiseren. Het gaat om 7 groepen 6 en ongeveer 190 leerlingen van basisscholen De Oranjerie, De Oostwijzer en Het Noorderlicht. 

Een ervaringsdeskundige deelt zijn/haar verhaal met de klas over omgaan met geld, vanuit hier gaat een kunstvakdocent in gesprek met de klas over wat dit verhaal heeft opgeroepen. Vervolgens wordt hiervan ter plekke een kunstzinnige vertaling gemaakt, passend bij het verhaal van de ervaringsdeskundige èn de klas. Dit kan bijvoorbeeld een theaterstuk zijn, een kunstwerk, een lied, rap, video of een dans. Het proces wordt door de scholen vastgelegd op beeld en later online geplaatst zodat leerlingen en ouders het terug kunnen zien. Na afloop krijgen kinderen een Goodiebag met info over de betrokken organisaties mee, zo kan later ook thuis nog informatie worden opgezocht. 

Meer weten over de Week van het geld? https://www.weekvanhetgeld.nl/  

Voor meer informatie over de activiteiten in Oosterheem: marije@wijck-zoetermeer.nl  

Samenwerkingspartners: