Marja Milo – kunstenaar achter Kunst-Post | opdracht 2

“Als je beperkt wordt door (zelf)opgelegde grenzen word je vanzelf heel creatief. Een grens maakt een scheiding, en tegelijkertijd een verbinding.

Een jaar lang werkte ik aan een geschilderd ‘dagboek’. Ik maakte iedere week een klein schilderijtje in zwart en wit. Het puzzelen met de regels vond ik inspirerend en ik heb er met heel veel plezier aan gewerkt. Daarna ben ik verder gegaan met het werken met grenzen. Door mijn Kunst-Post-opdracht hoop ik dat de deelnemers de kracht ontdekken van grenzen.

Mijn opdracht is het maken van een dagboek. Niet geschreven, maar geschetst en geschilderd. In de opdracht werken we met zwart, wit en grijstinten. Met potlood en later ook op doek met zwarte en witte verf. Andere regels zijn bijvoorbeeld dat de compositie niet meer dan acht vlakken heeft en dat er een lijn tussen de vlakken moet zitten.

Het is leuk om mee bezig te zijn, en jezelf te verliezen in het nadenken over wat je hebt meegemaakt. In de opdracht moedig ik mensen ook aan om hun tijd te nemen en te genieten van het mijmeren en het proces. Ik hoop dat de deelnemers er veel plezier aan beleven, de kracht ontdekken van grenzen en ook na de opdracht doorgaan met zelf opgelegde regels en keuzes.

Het thema grenzen zorgt dat ik het fijn en belangrijk vind om mensen te verbinden. Zo deed ik jaren geleden een community-artproject in Meerzicht: ‘Kom in de keet’. Met een mobiele keet ging ik naar verschillende locaties in de wijk waar mensen koffie konden komen drinken en met mij in gesprek gaan. In mijn atelier in Meerzicht kregen zij later de kans een pannenlap te beschilderen met een spreuk of gezegde voor een willekeurige wijkgenoot. Aan het eind van het project kregen alle huishoudens een pannenlap thuisgestuurd, als een manier om de wijkbewoners te verbinden.”

Naam: Marja Milo

Kunstdiscipline: schilderen
Website: www.marjamilo.nl
Facebook: https://www.facebook.com/marja.milo