Op de koffie bij Franx

Vanaf november 2023 tot en met december 2024 vindt, speciaal voor (jong) senioren, maandelijks een gratis rondleiding plaats bij Kunstgarage Franx. Na de rondleiding is er een nagesprek over de expositie onder het genot van een kopje koffie met wat lekkers. Ook zullen er een aantal XL-rondleidingen plaatsvinden waarbij kan worden deelgenomen aan een workshop gegeven door een kunstenaar. Op de Koffie bij Kunstgarage Franx is ontstaan vanuit de themagroep kunst & cultuur, onderdeel van de community Zoetermeer tegen Eenzaamheid.

Kunstgarage Franx wil iets betekenen voor de doelgroep senioren en hen meer betrekken bij de locatie. Om de samenwerkingsmogelijkheden te verkennen en meerdere organisaties bij dit idee te betrekken nam Franx contact op met Wijck. Een mooi gesprek leidde tot dit project.

Op 29 november vond de eerste rondleiding plaats en was gelijk een groot succes. Zo ontstonden er mooie gesprekken over wat kunst nu precies is, vertelde een kunstenaar zelf over haar werk en riep één van de kunstwerken mooie herinneringen op aan vroegere tijden. Zo had deelnemer Ferdinandus van negentig jaar een mooie glimlach op zijn gezicht terwijl hij tijdens de rondleiding spontaan riep: “Dit had ik niet verwacht, wat een verrassing!”

Doelen
Met deze gratis activiteiten willen we bijdragen aan het vergroten van sociale inclusie (ouderen in staat stellen om deel te nemen aan sociale activiteiten en nieuwe mensen te ontmoeten) en positieve gezondheid (een actieve en boeiende ervaring bieden zodat de rondleidingen bijdragen aan het algehele welzijn). Uit recent gepubliceerd onderzoek van onderzoekers Magsamen en Ross (“Your Brain on Art”) blijkt dat één of meer kunstervaringen per maand iemands leven met tien jaar kan verlengen en dat slechts 45 minuten kunst maken het stresshormoon cortisol verlaagt!

Op woensdag 20 december is de volgende rondleiding. Per rondleiding is er plek voor 10 deelnemers, bij grote belangstelling wordt gekeken of er een extra groep per maand kan worden ingepland. De rondleidingen zijn specifiek bedoeld voor de oudere doelgroepen van maatschappelijke organisaties in Zoetermeer (o.a. Palet Welzijn, Welthuis, Stichting Piëzo, inZet, Humanitas, Stichting MEE, Stichting Jong Senioren, De Zonnebloem, Vluchtelingenwerk) en aanmelden kan vooralsnog alleen via een contactpersoon van die organisaties. Unie Van Vrijwilligers zorgt (wanneer nodig) voor begeleiding bij het vervoer en bezoek.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Zoetermeer. Meer weten? Mail naar marije@wijck-zoetermeer.nl

Fotografie: Marco Zwinkels