Preventie dementie

Wist jij dat je zelf iets kunt doen om de kans op dementie te verkleinen? Wij eerlijk gezegd niet. Dementie is een ziekte die de hersenen aantast en die nog steeds niet te genezen is. Alleen al in de regio Haaglanden lijden op dit moment zo’n 16.000 mensen aan dementie. Een aantal wat naar verwachting de komende 30 jaar zal verdubbelen.  

Na een mooi gesprek met Anja Lens en Annemieke Tas werden we ons ervan bewust dat je zelf veel invloed hebt om het risico op dementie te verkleinen. Anja en Annemieke zijn beiden preventie verpleegkundigen bij Plicare wat onderdeel is van Vierstroom Zorg Thuis in Zoetermeer. 

Wat kan je ertegen doen?
Je kunt het risico op dementie verklein door het volgen van een gezonde leefstijl door voldoende te bewegen en gezond te eten. Maar wist je dat ook nieuwsgierig blijven de hersenen actief houdt? Bijvoorbeeld door een instrument te leren te spelen, op dansles te gaan, een concert of museum te bezoeken, te zingen of toneel te spelen. 

Wij zetten ons ook in voor preventie van dementie
Vanuit Wijck zetten wij ons in om kunst en cultuur steeds meer een plek te geven in de sociale sector. Dit doen wij door activiteiten vorm te geven die bijdragen aan maatschappelijke thema’s, zoals ook preventie van dementie. Het maken of beleven van kunst en cultuur draagt bewezen bij aan het voorkomen ervan en daarom zijn wij campagnevriend geworden van www.wezijnzelfhetmedicijn.nl/haaglanden. Samen met de culturele en sociale instellingen van Zoetermeer zoeken we naar mooie vormen om kunst en cultuur in te zetten op (zorg)locaties in de wijk.   

Neem contact op  
Wil jij meer weten over sociaal cultureel samenwerken rondom dementie? Heb je een activiteitenaanbod dat aansluit bij dit thema? Of heb je goede ideeën voor een kunstzinnige activiteit voor jouw organisatie of wijk? Neem dan contact met ons op.