Workshops in de wijk tegen Zomereenzaamheid onder ouderen 

Heerlijk, de zomervakantie komt eraan. Een leuke tijd zou je denken. Toch is dat lang niet voor iedereen zo. Voor sommigen is de zomerperiode een eenzame tijd, vooral ouderen ervaren zomereenzaamheid.Dat willen we anders! Als onderdeel van de themagroep Zomereenzaamheid ontwikkelden wij daarom samen met andere partners een activiteitenprogramma voor ouderen.

Samen de zomer door met kunst en cultuur 
Zo gingen vorig jaar kunstenaars met ouderen aan de slag. Samen lieten ze woorden, beelden en geluiden ontstaan over rituelen rondom eenzame momenten. De interventies waren zo’n succes dat organisaties, deelnemers én de gemeente vroegen om hier vervolg aan te geven. Daar zeiden wij volmondig ja tegen! Deze zomer geven we vanuit dit samenwerkingsverband opnieuw voortgang aan kunst en cultuur voor ouderen. Dit keer met de workshops ‘Zing & Schilder’ van zangpedagoge en kunstenares Sandra van den Brand. Zij verzorgde afgelopen jaar ook de workshops ‘Schilderen met muziek’ in het Wijklab in Seghwaert. 

Eenzaamheid bespreekbaar maken door te zingen en schilderen 
Tijdens de workshops maken deelnemers eenzaamheid bespreek door te schilderen en muziek te maken. Door te schilderen kom je namelijk in contact met je gevoel en door te zingen krijgt je gevoel op een andere manier een stem. Ook staan ze stil bij wat eenzaamheid voor hen vermindert. Wat er ter sprake komt wordt op een kunstzinnige manier vertaald naar schilderkunst en muziek. Tijdens de serie van drie workshops werken de deelnemers toe naar een gezamenlijke expositie: hoe leuk is dat! 

Plezier én een bijdrage aan de Positieve Gezondheid 
De workshops brengen plezier én dragen bij aan Positieve Gezondheid, kortom: een betere fysieke én mentale gezondheid. Creatief bezig zijn verlaagt namelijk de ademhalingssnelheid en de bloeddruk, waardoor de hoeveelheid stresshormonen in het lichaam afneemt. Doordat het een serie van drie workshops is, hebben de deelnemers iets om zich op te verheugen. Een zinvolle dagbesteding en zelfzorg in één dus!

Data en aanmeldinformatie per locatie
Deze zomervakantie geeft Sandra van den Brand de workshops op vier verschillende InZet locaties aan de ouderen in de wijken van Zoetermeer. Tijdens de drie opeenvolgende workshops werken deelnemers gezamenlijk toe naar een expositie. Aanmelding is dus voor alledrie de workshops. 

Wil je meer informatie? Stuur een e-mail naar info@wijck-zoetermeer.nl

MEERZICHT
Data: Donderdag 14 juli, 11 en 18 augustus
Tijd: 13.30 – 15.30  
Locatie: Uiterwaard 21, Stichting Piëzo, ’t Vonkje 
Aanmelden: Per telefoon 079-3229453 of op de locatie

PALENSTEIN
Data: Woensdag 10, 17 en 24 augustus
Tijd: 10 en 17 augustus van 13.30 – 15.30, 24 augustus van 10.00-12.00
Locatie: Rakkersveld 253, Stichting Piëzo, ’t Vonkje 
Aanmelden: Per mail info@inzet-indewijk.nl (O.v.v. Palenstein – Zing & Schilder)
Per telefoon 079 8887770 of op de locatie

OOSTERHEEM
Data: Maandag 11 juli, 8 en 15 augustus
Tijd: 10.00-12.00
Locatie: Zanzibarplein 5, Palet Welzijn, inlooplocatie InZet 
Aanmelden: Per mail l.kamphuis@inzet-indewijk.nl 
Per telefoon 088 0234246 of op de locatie

ROKKEVEEN
Data: Maandag 11 juli, 8 en 15 augustus
Tijd: 13.30-15.30
Locatie: Nathaliegang 79, Palet Welzijn, inlooplocatie InZet
Aanmelden: Per telefoon 06 39886284 of op de locatie

Wijck – onderdeel van de Community Eén tegen Eenzaamheid 
Door met onze partners te werken aan culturele interventies zetten wij kunst en cultuur als preventief middel in om bij te dragen aan een maatschappelijk doel. Hiermee creëren we gezamenlijk verbinding tussen de culturele sector en het sociaal domein. In dit kader is Wijck aangesloten bij de Community Eén tegen Eenzaamheid in Zoetermeer en zijn verschillende samenwerkingsprojecten tot stand gekomen. 

Partners bedankt!
Zing & Schilder is een samenwerking van Wijck Zoetermeer, InZet (Palet Welzijn en Stichting Piëzo) en Sandra van den Brand. Mede mogelijk gemaakt door de Community Eén tegen Eenzaamheid en het Lang Leve Kunst Fonds.