De lancering van de audiotour – samen nieuwe verhalen ontdekken

Op zaterdag 25 juni tijdens het event ‘HAPPEN & STAPPEN’ lanceerden creatieve wijkbewoners uit Oosterheem de audiotour Oosterheem. Dit is het prachtige eindresultaat van het community art project Wijck Theater. De audiotour brengt wijkverhalen uit Oosterheem tot leven. 

Waar het allemaal mee begon?
Met het community art project Wijck Theater! We gaven enthousiaste wijkbewoners de kans om verhalen binnen de wijk op culturele wijze te vertalen. Samen met Laurens de Groot (acteur en theatermaker) gingen ze aan de slag. Wat het dan moest worden? Een audiotour! Daar bleef het niet bij, want ook andere culturele partners haakten aan. Zo creëerde Dansschool Sempresa een live dansvoorstelling die naadloos aansloot op de audiotour. 

Een indrukwekkende aftrap 
Timo, van de Oosterkerk opende de dag met een aansprekende act en trapte daarmee de audiotour af. Zonder het letterlijk te zeggen maakte Timo duidelijk hoe waardevol het is om verbinding te zoeken met je buren en wijkbewoners. Het was zo mooi om te zien, dat door zijn act mensen met elkaar aan de praat raakten. Voor we vertrokken kreeg iedereen een gevulde Wijck-tas. Hierin zat de wijkkaart van Oosterheem en een prachtige happy stone, gemaakt door de cliënten van Middin. 

On our way
Onder haar bezielende begeleiding voerde Pascalle (wijkbewoonster Oosterheem) ons langs de zeven audiopunten in de wijk. Bij ieder punt scanden we de QR-code en luisterden de deelnemers naar de audiofragmenten via hun eigen telefoon. Prachtige en bijzondere verhalen kwamen tot leven. De reacties waren positief en verrassend. Want wie had er nou gedacht dat er een vrouw met een echte pony in haar gang, in Oosterheem woonde?! 

Een toeristische route in eigen stad 
Onze groep deelnemers was divers. Zo liepen er wijkbewoners, de wijkregisseur en ook een wijkagent met ons mee. We kwamen aan bij de Wadies en hoorden de klanken van de djembé workshop. Een prachtig en indrukwekkend geluid. Ze nodigden ons uit om ook mee te doen. Verschillende deelnemers sloten aan en probeerden de djembé’s zelf uit. Daar kregen we wel honger van. Na een lekker hapje gemaakt door de wijkbewoners, vervolgden we onze route.

Samen nieuwe verhalen ontdekken
Deze route bracht ons langs mooie plekken in Oosterheem zoals het Heemkanaal. We ontdekten nieuwe verhalen over de wijk. Naast het luisteren naar de audiofragmenten vertelde Pascalle leuke feitjes en weetjes over de kunstwerken die we tegenkwamen. 

Een feestelijk einde 
Dansschool Sempresa bracht het laatste verhaal van de audiotour tot leven met een prachtig optreden op de informatiemarkt. Het open veld bood alle ruimte voor de dansers en de toeschouwers ontging geen detail. 

Wederom een prachtig resultaat van community art: samen meedenken, meemaken én vooral meedoen.

Partners bedankt! 
Midsummer en de audiotour zijn mede mogelijk gemaakt door: Perron Oosterheem, InZet, Middin, gemeente Zoetermeer, Wijck, gro-up buurtwerk, Kom naar buiten, Dialoog in Actie, Dansschool Sempresa en Man met Koffer.

Meer weten over het project Wijck Theater? Lees dan ook:
Creatieve wijkbewoners uit Oosterheem gezocht
Wijck Theater: dansers gezocht!
Wijck Theater – een audiotour door Oosterheem
Beleef op 25 juni de premiere van de Oosterheem audiotour tijdens ‘HAPPEN & STAPPEN’

Fotografie: Marco Zwinkels