Aandacht voor Alzheimer met muzikaal toneelstuk ‘Eva’s verjaardag’

Op woensdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag, met dit jaar als thema ‘Samen op pad’. Wereld Alzheimer Dag is een bijzondere dag ter bevordering van wereldwijde aandacht voor de ziekte dementie.

Verbinding cultuur & sociaal domein
Vanuit de rol als aanjager, verbinder en ondersteuner, brengt Wijck de culturele sector en het sociaal domein samen. Dit doen wij door gezamenlijk te werken aan maatschappelijke thema’s door middel van activiteiten of projecten. Hierbij zetten wij kunst en cultuur in als middel om bewustzijn en de positieve gezondheid te vergroten.

De kracht van een netwerk
In dit kader bracht Wijck daarom het muzikaal toneelstuk Eva’s verjaardag onder de aandacht van het Netwerk Dementie Zoetermeer. Dit netwerk is onderdeel van Zoetermeer 2025. Naar aanleiding daarvan nam Vierstroom Zorg Thuis vervolgens contact met ons op. De organisatie besloot om de volledige middagvoorstelling af te nemen! Voor professionals die werken met en ook voor mensen die zelf leven met dementie.

Theaterproductie met thema Alzheimer
Greg & Baud Productions produceert musicals, theaterfestivals en toneelstukken. Eva’s verjaardag is een muzikaal toneelstuk van Hans Taal en een productie onder regie van Gerard Zijlstra. De hoofdpersoon Eva wordt 75 jaar en leeft met Alzheimer. Ze beleeft haar verjaardag en haar leven met haar zoon en haar vroegere geliefde. Een band begeleidt het toneelstuk met passende muziek. Op Wereld Alzheimerdag wordt deze voorstelling twee keer gespeeld bij CKC & partners.

Gerard Zijlstra, Greg & Baud Productions:
‘Samen met Hans Taal hebben wij dit onderwerp gekozen omdat wij vinden dat cultuur kan bijdragen aan een breder begrip van maatschappelijke uitdagingen. Daar in elke familie mensen met alzheimer voorkomen lijkt het ons goed om daar op deze manier aandacht aan te besteden.’

Dieuwke Biesma, manager Dementie en Plicare:
‘Kunst en cultuur verbinden en inspireren mensen. Alle mensen, ook mensen met dementie. Juist ook mensen met dementie. Vaak kijken we naar de aandoening in plaats van naar de mens. We zijn ons niet bewust van wat mensen met dementie wel kunnen. En dat is (naast zoveel meer): genieten! En theater doet ons allen genieten, daarom een prachtig uitje in het thema van dit jaar Samen op pad!’

Donatie aan het Alzheimerfonds
Ook benieuwd naar de voorstelling ‘Eva’s verjaardag’? Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de avondvoorstelling op woensdag 21 september om 20.30. Je bent erbij voor € 10,00 per kaart en hiervan gaat €2,50 naar het Alzheimerfonds. Bestel je kaarten via: www.greg-baud.nl.

Partners