Spraakmakerstour

In 2020 is het initiatief ‘Spraakmakers’ gelanceerd als een samenwerkingsverband tussen Gro-Up, Perron, InZet, gemeente Zoetermeer en Wijck. Spraakmakers heeft als doel de dynamiek in de wijk beter te begrijpen. Zij faciliteren en ondersteunen buurtactiviteiten om contact met wijkbewoners aan te gaan, inzicht te krijgen in behoeften voor de wijk, hen kennis te laten maken met nabije organisaties en feedback te verzamelen voor verbeteringen in de wijk.

De Spraakmakerstour

In mei en juni 2023 heeft Spraakmakers een tour door de wijk Oosterheem georganiseerd, genaamd de ‘Spraakmakerstour’. Gedurende vijf weken hebben de Spraakmakers hierbij diverse locaties in Oosterheem bezocht, zoals basisschool Het Noorderlicht, Oosterkerk, Openbare Basisschool Florence Nightingale, Prins Florisschool en Stadsboerderij De Weidemolen.

Gespreksstarters

Wijck vroeg spoken word kunstenaar Aase Slot, ook wel bekend als Chaosie, om een aantal kaarten te maken. Zij schreef inspirerende spreuken die als leuke gespreksstarters dienen voor de cultuurcoaches en de wijkbewoners.

Uit de rok van de cultuurcoach trokken de bezoekers een kaart met daarop een spreuk die hen aansprak. Vervolgens gingen ze samen onderzoeken hoe de spreuk vertaald zou kunnen worden van een wens voor de wijk naar een concrete activiteit. De opgehaalde ideeën dienen als input voor nieuwe activiteiten in Oosterheem.