Samen schilderen in Seghwaert: schilderen voor iedereen!

In Seghwaert zijn wijkbewoner Jan Moolenaar, cultureel werker van Wijck Gaby van Deutekom en kunstenaar-docent Sandra van den Brand enthousiast aan het schilderen geslagen met de wijkbewoners. Tijdens de schilderworkshops maken ze kunst toegankelijker en laagdrempeliger voor de wijkbewoners: alles mag. En iedereen is van harte welkom: met en zonder schilderervaring.

Van ’muziek’ naar ‘zee’
De schilderworkshops zijn gestart met het thema ‘muziek’. Wijkbewoners hebben geleerd om zich te laten inspireren door kleur, vorm, melodie en de eigen intuïtie. Daarnaast zijn ze ook vertrouwd geraakt met de verschillende basistechnieken en het werken met verschillende materialen. Het zelfvertrouwen groeit iedere les: er worden zelf objecten en meegebracht om na te schilderen. Dan komt de volgende stap: vertrouwd genoeg raken om te schilderen op basis vanuit een eigen idee, vanuit de intuïtie; daar werken we naartoe.  

Inmiddels zijn we overgegaan op het thema ‘zee’. Één keer in de maand krijgen de bewoners les van kunstenaar-docent Sandra van den Brand en één keer in de maand gaan ze zelf aan de slag met vrij schilderen. Tijdens het vrij schilderen wordt er verder gewerkt aan de opdracht of wordt een eigen schilderij gemaakt op basis van een voorwerp. Er zijn nog twee geplande lessen te gaan: één les van Sandra op woensdag 2 maart en een vrije les op woensdag 16 maart. Wat de vervolgstap wordt na deze workshops reeks bepalen we samen. Want cultuur maken doen we samen.

Samen kunst en cultuur maken
Naar aanleiding van de kennis van Jan over de wijk, de buurt en de bewoners en zijn wens om met beeldende kunst een activiteit te starten, heeft Gaby de link gelegd met kunstenaar-docent Sandra van den Brand. Met “Samen schilderen met muziek in Seghwaert” leren wijkbewoners om open te staan voor hun intuïtie en creativiteit. Door middel van de schilderopdrachten op muziek wordt de verbeeldingskracht en het gevoel voor intuïtie vergroot wat vertaald kan worden op het doek.

Wijklab Seghwaert en Wijck
Het Wijklab Seghwaert is een initiatief van gemeente Zoetermeer. In het Wijklab wil de gemeente wijkbewoners laten samenkomen en organisaties laten samenwerken. Wijck is één van die organisaties. Wij gaan graag met je in gesprek als je een culturele activiteit of kunstinitiatief hebt voor de wijk. Wat mis je op het gebied van kunst en cultuur, wat zijn signalen uit de wijk en wat zie jij daar gebeuren? Misschien kunnen we er samen een mooi cultureel wijkproject van maken.

Stuur een mailtje naar info@wijck-zoetermeer.nl ter attentie van Gaby, de cultureel werker van Wijck. Ze maakt graag een afspraak om er verder over te praten!