Schilderen op muziek in Seghwaert dankzij wijkbewoner Jan Moolenaar

Jan Moolenaar is met zijn 70 jaar een bevlogen en betrokken wijkbewoner uit Seghwaert. En zolang hij in Seghwaert woont is hij ook al te vinden in het Buurthuis aan de Koeienweide: al 30 jaar helpt hij mee en neemt hij deel aan de activiteiten die er georganiseerd worden. 

Door de jaren heen heeft Jan gezien hoe de ooit forse vrijwilligersbezetting langzaam maar zeker begon uit te dunnen. Jan: “Destijds hadden we een krantje die huis-aan-huis werd verspreid en kwamen er veel buurtbewoners naar onze activiteiten. Maar de bemanning is in de loop van de jaren steeds dunner geworden. Het krantje is verdwenen en er kwam een website voor in de plaats. Maar nu is er zelfs niemand meer om die te beheren, heel jammer.” En niet alleen de vrijwilligers namen in een rap tempo af, ook het aantal deelnemers aan de activiteiten begon terug te lopen.

Samenwerking met Wijck
En toen kwam daar de opening van het Wijklab. Het Wijklab is een initiatief van gemeente Zoetermeer om wijkbewoners te laten samenkomen in het Buurthuis aan de Koeienweide en organisaties te laten samenwerken. Wijck is een van die organisaties. De cultureel medewerkers van Wijck hebben tijdens de opening veel wijkbewoners gesproken over cultuur in de wijk Seghwaert. Met als doel: samen een mooi cultureel wijkproject maken. Jan was een van de wijkbewoners met een goed idee. “Ik was erg op zoek naar manieren om nieuwe mensen met elkaar in contact te laten komen en om zo nieuwe aanwas te blijven genereren voor onze activiteiten. Maar ook om drempels te verlagen en om wat tegen eenzaamheid te doen. Onze vereniging had al schilderclubs, maar om te schilderen vanuit de intuïtie werkt echt drempelverlagend. Je hebt er geen ervaring voor nodig. Veel mensen denken dat schilderen betekent dat je iets na moet schilderen van een voorbeeld. Als dat dan niet lukt raken ze ontmoedigd. ”

Schilderen op muziek
Van dat idee werd het team van Wijck ook enthousiast en Jan werd omgedoopt tot coördinator van de workshop ‘Schilderen op Muziek’, gesteund door Gaby van Deutekom, cultureel werker van Wijck. Dankzij de samenwerking kon Jan een kunstenaar-docent naar de schilderclub laten komen. Jan: “Dat werd Sandra van den Brand. Sandra is heel bevlogen, heel enthousiast. Deelnemers worden door haar over een drempel geholpen en overtuigd dat iedereen kan schilderen. Als je schildert vanuit de intuïtie beleef je er echt plezier aan. Door naar muziek te luisteren werden we geïnspireerd om wat moois neer te zetten op het doek, zonder iets na te maken. “

Geslaagd project
De inspanningen van Jan hebben hun vruchten afgeworpen. Dankzij de workshops is er een diverse en trouwe groep schilders geboren. Jan: “Mijn missie is zeker geslaagd. Ik vind het erg leuk om te zien dat de deelnemers iedere keer weer terugkwamen, dat er prachtige werken zijn gemaakt en dat er mooie contacten zijn gelegd. Waar we in het begin vanwege de coronamaatregelen uit elkaar zaten, konden we de workshops nu op verzoek van de deelnemers gezellig afsluiten in een grote kring. Ik hoop natuurlijk dat de deelnemers hun activiteiten bij ons willen voortzetten. Ook hoop ik dat wijkbewoners die ons nog niet kennen gewoon bij ons naar binnen durven te stappen om erachter te komen wat er bij ons in het Buurthuis en bij Wijklab te doen valt.” Op zondag 20 maart worden de werken van de schilderclub “Schilderen op muziek” en van twee andere schilderclubs gezamenlijk geëxposeerd in het Wijklab van 13:00 uur tot 15:30 uur.

Sfeerimpressie workshop ‘Schilderen op Muziek’

Tijdens de workshop zijn er heel wat mooie doeken gemaakt! Ook benieuwd naar het werk van de deelnemers? Kom dan op zondag 20 maart naar de expositie in het Wijklab.