IJsbeer in De Leyens brengt eenzaamheid onder de aandacht

Een thuisloze ijsbeer in De Leyens, slaapliedjesvangers in Rokkeveen: elke wijk in Zoetermeer krijgt tussen 6 en 12 december kunstenaars op bezoek die via een zogeheten kunst-interventie contact zoeken met Zoetermeerders over het thema eenzaamheid.

De kunstenaars groeven diep in hun eigen ziel en kwamen daar allerlei grondstoffen voor eenzaamheid tegen, zoals verlangen, uitsluiting en zelfmedelijden. Daar bouwden zij een opvallende kunst-interventie op, zoals het vangen van slaapliedjes. Twee kunstenaars gaan in Rokkeveen met hun microfoon en verzamelen onder wijkbewoners slaapliedjes.

In de andere wijken gaan tegelijkertijd andere kunstenaars aan de slag. Ze werken met een grote verscheidenheid aan media: van beeldende kunst tot spoken word, van podcast tot koorzang, van social design tot fotografie. De ijsbeer gaat in elk geval op zoek naar een nieuw onderkomen, nu de Noordpool zo snel smelt. Na een mislukte poging tot integratie in een Hollands gezin gaat hij een eigen onderkomen bouwen van afvalmaterialen.

Eenzaamheid hoort bij het leven, het is van alle tijden en van iedereen. We moeten eenzaamheid omarmen en bespreekbaar maken.

Dat is het prikkelende uitgangspunt van Voor Eenzaamheid in Zoetermeer, een initiatief van het Platform Voor Eenzaamheid, Zoetermeer tegen eenzaamheid en Wijck, samen cultuur maken.

Samenwerkingspartners