Uitnodiging Inspiratiebijeenkomst: De kracht van kunst en cultuur

Datum: donderdag 19 januari 2023
Tijd: van 14.30 tot 17.30 uur
Locatie: CKC & partners

Kunst en cultuur kunnen veel betekenen bij eenzaamheid. Denk dan niet meteen aan iemand die in z’n eentje in de lege zaal van een museum voor een schilderij staat, maar aan kunstprojecten waarbij mensen actief betrokken zijn. Het gaat om activiteiten die bijdragen aan zingeving, mentaal welbevinden, kwaliteit van leven en meedoen. Op donderdag 19 januari organiseren we een inspirerende bijeenkomst waarbij je de kracht van kunst en cultuur zelf aan den lijve kunt ervaren. Ook krijg je inzicht in hoe kunst & cultuur als middel kan bijdragen aan het terugdringen, verzachten en bespreekbaar maken van eenzaamheid. Deze bijeenkomst is tevens de kick-off van de nieuwe themagroep Kunst & Cultuur binnen de Community Zoetermeer tegen Eenzaamheid. In de themagroep staan samenwerking, inspiratie en verdieping centraal en wordt gewerkt aan preventie van eenzaamheid en het bevorderen van Positieve Gezondheid door middel van kunst en cultuur. Zowel mensen werkzaam binnen maatschappelijke organisaties als het culturele veld zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Het programma
Marije Arnouts van Wijck laat zien welke projecten hebben plaatsgevonden rondom het thema eenzaamheid en wat Wijck kan betekenen voor maatschappelijke organisaties en het culturele veld. Finn Minke van het LKCA neemt je mee langs verschillende voorbeelden van projecten die de kracht van cultuur bij eenzaamheid laten zien. Je krijgt te horen wat ervoor nodig is en waar je aan moet denken als je hiermee aan de slag wilt. Wat zijn kansen en valkuilen? Hoe werk je samen met partijen in ‘het andere domein’? En hoe vertaal je alles naar je eigen werkpraktijk? www.lkca.nl/team/finn-minke/

Sandra Schouten van www.hethuisvanproeven.nl en www.indeproeftuin.nl is kunstenaar en procesproever. Ze studeerde Verpleegkunde, Theaterwetenschap en Culturele Studies. Sandra ontwikkelde sociaal artistieke projecten met gevangenen, kinderen in AZC’s, ouderen met en zonder dementie, mensen met een psychische kwetsbaarheid en een beperking. In 2017 woonde en werkte ze als ‘artist in residence’ in een woon-zorgcomplex in Eindhoven en deed daar artistiek onderzoek naar de vraag of mensen zich er thuis voelden en wat daarin belangrijk voor ze was. Sandra verzorgt deze ochtend een inspirerende en verbindende sessie vol zintuigelijke ervaringen.

Ben jij erbij?
Er is plek voor maximaal 30 deelnemers, aanmelden kan door vóór 8 januari te mailen naar marije@wijck-zoetermeer.nl. Na aanmelding ontvang je een bevestiging met praktische details over de bijeenkomst. Mocht deze datum je niet uitkomen maar je wel interesse hebben in de themagroep of een volgende bijeenkomst, laat het weten!