Zomereenzaamheid helpt de zomerperiode overbruggen

In de zomer neemt eenzaamheid onder ouderen toe. In het project Zomereenzaamheid zetten we kunst en cultuur in om een begin te maken met het doorbreken van het taboe op eenzaamheid. Het bespreekbaar maken ligt namelijk aan de basis van het oplossen van dit vraagstuk.

Waarom eenzaamheid in de zomer toeneemt? De kinderen zijn op vakantie en de activiteiten hebben een zomerstop, sociale contacten vallen in deze periode daardoor weg en ouderen zijn op zichzelf aangewezen. inZet/Palet Welzijn, Stichting Present Zoetermeer en Stichting Piëzo organiseren een programma met diverse activiteiten en ontmoetingsmomenten, om de zomerperiode te overbruggen. And this is where we come in: we zijn gevraagd mee te denken over een aanvulling op het programma vanuit kunst en cultuur.

Om het project verder vorm te geven vormden we een projectgroep met CKC & partners, Stichting Piëzo, inZet/Palet Welzijn en Platform Voor Eenzaamheid. Met kunst en cultuur kun je associatief werken, om op speelse en onverwachtse manier om te gaan met een onderwerp als dit. We willen het gesprek op gang brengen, eenzaamheid bespreekbaar maken en misschien wordt het zelfs leuk?

Wat gaat er gebeuren?

Voor Eenzaamheid voert in vier wijken, zes workshops (drie series van twee) uit in de zomerweken van 2021. De eerste serie door theatermaakster Fokka Deelen – Powerboat, de tweede door geluidskunstenaar Allard Medema en de laatste serie door kunstenaar/ontwerper Madelinde Hageman. De workshops vinden plaats tijdens de koffiemomenten van Stichting Piëzo en Palet Welzijn op:

  • Maandag 19 juli 10.00 – 12.00 uur bij Palet Welzijn – Bijdorplaan 473  (wijk Dorp)
  • Maandag 26 juli 10.00 – 12.00 uur bij Stichting Piëzo – Rakkersveld 253 (wijk Palenstein)
  • Maandag 2 augustus 14.45 – 16.45 uur bij Stichting Piëzo – Uiterwaard 21 (wijk Meerzicht)
  • Maandag 9 augustus 14.45 – 16.45 uur bij Stichting Piëzo – Uiterwaard 21 (wijk Meerzicht)
  • Maandag 16 augustus 9.30 – 11.30 uur bij Palet Welzijn  – Petuniatuin 7a (wijk Seghwaert)
  • Maandag 23 augustus 9.30 – 11.30 uur bij Palet Welzijn  – Petuniatuin 7a (wijk Seghwaert)
Klik hier voor de flyer, het programma staat op de tweede pagina.

Samenwerkingspartners