Het project ‘Eenzaamheid’ trekt de Zoetermeerse wijken in

Ruim een kwart van de Nederlanders voelde zich in 2019 eenzaam en de corona periode heeft deze gevoelens alleen maar versterkt. Toch wordt er nog te weinig over gepraat, terwijl dat ontzettend waardevol is. Door naar verhalen van anderen te luisteren en erover te praten geef je er samen woorden aan. En dat lucht op! 

Samen tegen eenzaamheid 
Het afgelopen jaar zijn er in Zoetermeer prachtige initiatieven ontstaan om eenzaamheid tegen te gaan. Zoals verschillende kunstinterventies in de Zoetermeerse wijken en ook het boekje ‘Je bent niet alleen’, waarin de verhalen over eenzaamheid van Zoetermeerse inwoners zijn opgetekend. Ook spraken wij Danish (19) en Kiki (52) over eenzaamheid. 

Lees hun verhalen over eenzaamheid:
Danish (19) over eenzaamheid ‘Nu komen de leuke dingen’
Kiki (52) over eenzaamheid: ‘Ga een gesprek aan’

Een aantal voorbeelden van deze mooie initiatieven:
IJsbeer in De Leyens brengt eenzaamheid onder de aandacht
Teksten als prachtig resultaat van workshops over eenzaamheid
Zomereenzaamheid helpt ouderen de zomerperiode overbruggen 

En we gaan door! Opnieuw de wijken in
Het doorbreken van het taboe rond eenzaamheid gaat door en wij ook! Sterker nog, we zijn al begonnen met het vervolg. Zo trekken we met de rondreizende expositie ‘Je bent niet alleen’ de bibliotheken van Oosterheem en Rokkeveen in. Ook maakt Zanyar Aziz eenzaamheid bespreekbaar met zijn Spoken Word voordracht en de workshop ‘Gedichten schrijven’. Tijdens de workshop onderzoeken Zoetermeerders samen hoe verschillend eenzaamheid kan zijn. 

Met deze initiatieven brengen wij kunst en cultuur de wijken in naar de bewoners toe. We hopen mensen te ontmoeten die niet naar de expositie in de hoofdvestiging van de bibliotheek konden komen. 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Community tegen Eenzaamheid.